Kon-Tiki (2012) – 8.000 Kilometrelik Macera

Gün geçmiyor ki azmin sonuçlarıyla ilgili çarpıcı bir detay gözümüze çarpılmasın. Gün geçmiyor ki kafasına koyduğunu karşısına çıkabilecek her zorluğa rağmen başarmak için elinden gelenden fazlasını yapan insanlarla tanışmayalım.

Norveçli bilim adamı, yazar ve kâşif Thor Heyerdahl‘un aklına gelen bir fikir onu kendinden geçirir ve Pasifik Okyanusu’yla bir iddiaya tutuÅŸur. Bak oÄŸlum der, ya ben seni geçeceÄŸim ya da sen beni yiyeceksin. Aklına koyduÄŸunu yaptığıyla tanınan bu genç abimiz yüzme bilmemesine karşın yanına aldığı 5 arkadaşıyla beraber dandikten bir salla çıkar yola. Bu öyle bir saldır ki, ne balinalar ne köpekbalıkları istemiÅŸtir ama kimselere varmamıştır. Thor’u babası bilmiÅŸtir, kocası bilmiÅŸtir. Ayrılmaz ondan hiç.

1947 yılında geçiyor hikaye. Belki bir yerlerde duymuÅŸ, belki kitabını okumuÅŸ, belki de 1950 yapımı Oscar kazanan belgeselini izlemiÅŸsinizdir ancak tarih konusunda kıt olan ben ilk kez tanıştım Kon-Tiki‘yle. 8 bin kilometrelik bir macera, 8 bin kilometrelik bir iddia bu. 101 gün boyunca Pasifik’in bir ucundan diÄŸer ucuna yapılan bir macera bu.

Norveç’in Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı kategorisinde son 5’e kalmayı baÅŸaran bu olaÄŸanüstü macerasını Joachim Rønning ve Espen Sandberg yönetmiÅŸ. PÃ¥l Sverre Valheim Hagen gibi uzun uzun isimlere sahip Norveçli abilerin yer aldığı Kon-Tiki muazzam bir baÅŸarı hikayesini anlatıyor. 2010 yapımı The Way Back‘den sonra bu tarz bir hikaye izlemeyi hiç beklemiyordum ama insanoÄŸlu iÅŸte, isteyince neler yapıyor neler.

Gerçek hikayeden uyarlama filmlere her zaman ayrı bir sempati beslemiÅŸliÄŸim doÄŸrudur ama Kon-Tiki’nin ne zaman baÅŸlayıp ne zaman bittiÄŸini anlayamadım bile. Aslında gerilim ve macera yönünü biraz daha ön plana çıkartabilirlermiÅŸ ama ÅŸu haliyle bile tür için özlenen yapımlardan olduÄŸunu kanıtlar nitelikte bir Kuzey Avrupa filmi sizi bekliyor. Oyunculukların sırıtmadığı, görselliÄŸiyle sizi kendinden geçiren, balıklarına ayrı bir hayranlık duyduÄŸum film, gerçek hayat hikayesinden uyarlama olmasının verdiÄŸi avantajı çok iyi lehine çevirip 118 dakikalık bir görsel şölen sunmuÅŸ. Amour’un aday gösterildiÄŸi dalda pek bir ÅŸansı yoktu ama 2012’nin öne çıkan ve bana kalırsa mutlaka izlenmesi gereken filmlerinden biri. 8,5/10


Yorum Yapın

Arts Blogs